søndag, august 26, 2012

Dorthe-genser nr 2 ferdig, nr 3 på pinnene...

 Da er Dorthe-genseren til min søster ferdig. Deilig, myk og varm. Den må bare vaskes og tørkes så kommer det bedre bilder.

Garn: Petrine, PT-garn og tynn ull fra Sandnes Garn.
Pinner: 8mm
Mønster: http://www.mariaskappel.no/2012/06/05/mammas-hjemmestrikkede-genser/

 Dette er neste genser på gang... Minstemann her ville også ha "Dorthe-genser", men jeg syntes den var for feminin... Men i annet garn og litt mindre vid blir den gjerne bra likevel.
Fargene er hvertfall nydelig! og utrolig myk og god, selv uten et snev av Mohair..
Jeg strikker i en tråd Lerke fra Dale og en tråd Sisu fra Sandnes. Begge trådene er blå i to nesten like nyanser. Sammen ser de ut som denim, utrolig tøft... Begge ermer er ferdig og jeg er godt igang med forstykket.

lørdag, august 18, 2012

Dorthe-genser nr 2 underveis..

 Jeg er godt igang med Dorthe-genser nr 2. Denne er det min lillesøster som har bestillt. Hun ønsket en grå eller sort.
 Siden jeg prøver å unngå å kjøpe garn tok jeg en sjekk i garnlageret. Det fant jeg et fint tynt grått ullgarn fra Sandnes Ullvarefabrikk (kjøpt på spoler på Oleanna), samt noe grått mohairgarn fra Pt.
 Sort ullgarn hadde jeg også, men sort Mohair var det verre med. Hadde noen nøster, men det var for få meter totalt pr nøste. Så da var det bare å sette igang med det grå.
Og fargen ble kjempefin synes jeg. Myk, varm og deilig denne også. Jeg er akkurat ferdig med ermene så dette går ganske raskt. Kjekt arbeid er det også.
En fordel med denne genseren er at "luven" på mohaien er kortere så en slipper røyting. Min genser ser jeg røyter endel, mens denne virker mye bedre... Gleder meg til den blir ferdig.

Kur 4.

Denne uken har det blitt mye sykehus....
Vanligvis før ny cellegiftkur så er jeg på sykehuset for å ta blodprøve og legesjekk om tirsdagen. Så er det kur onsdag til torsdag.

Denne uken ble det mer mas. Infeksjonen i vevet rundt veneporten ville ikke gi seg helt tiltross for rikelige mengder antibiotika. Dermed måtte jeg inn på sjekk allerede mandag. Blodprøvene var fine, men huden rundt veneporten var knallhard og rød. Overlegen mente veneporten måtte taes ut for den kunne ikke brukes likevel.

Da ble det bestemt at det måtte legges inn en CVK i stedenfor. Dette er et lite kateter som legges inn i en stor blodåre enten i halsen eller ved kragebenet. Det gjøres ved lokalbedøvelse og var gjort på 25 minutt. Det ble gjort på tirsdag. Ikke var det vondt og ikke var det ubehagelig.

Onsdag var det inn til vanlig kur. Den kom litt senere enn vanlig så jeg var ikke igang før kl 12. Kuren gikk greit inn og det hele gikk helt som vanlig. Jeg ble plassert på tomannsrom med en trivelig dame så det ble igrunnen et koselig døgn.

Torsdag ble det bestemmt at CVK-en måtte taes ut igjen fordi det ikke er så enkelt å holde et slikt tynt kateter åpent i flere uker. Dette var heller ikke vondt. Selve kateteret og stingene det var festet med ble raskt fjernet, men det tok litt tid pga blødningsfare. Alt gikk helt fint og jeg var fri til å reise hjem.

Fredag måtte jeg riktignok møte på sykehuset igjen. Denne gang for å fjerne veneporten. Må vel innrømme at dette var hakket mer ubehagelig, men slett ikke så ille som jeg hadde trodd. Siden vevet rundt veneporten var betent fikk jeg beskjed av legen om at bedøvelsen ikke ville virke optimalt, men det gikk greit. Jeg hadde fått beskjed om at det hele skulle ta ca 30 minutter alt i alt, men det tok litt lengre tid siden vevet var så hardt. Legen måtte virkelig gjobbe for å få frigjøre veneporten fra vevet. Han måtte to ganger utvide snittet han hadde laget, men etter 40 minutter gikk det greit.

Så nå vandrer jeg rundt med en veneport mindre, men et arr mere. Det er fremdles ikke verre enn at en Ibux i ny og ne holder smertene unna.

I helgen, samt mandag, har jeg faktisk sykehusfri. Herlig. Tirsdag er det kontroll av sår og sting, samt blodprøve, og så er det en uke til neste gang.

Bivirkningene fra kuren merker jeg ikke så mye til. Det er mulig kuren ikke virker så godt lengre, men etter to kurer nå blir det nye bilder for kontroll. Virker den ikke godt nok, er det heldigvis allerede godkjent en ny type kur. Men først er det uansett denne kuren som skal brukes.

Før neste kur er det planer om å legge inn ny veneport, men når det blir vet jeg ikke ennå.


mandag, august 13, 2012

Lue, fisker og nye bøker!

 Luen i strikketreff-konkuransen til Projo er ferdig. En lue som var veldig grei å strikke. Jeg hadde trodd det skulle bli litt plundrete med de forkortede pinnene og evt hull da jeg skulle strikke over det, men det ble tett og fint. Har en eller annen gang lært at tråden skal legges mellom nest maske der en stopper, og så strikkes tråden sammen med masken når en strikker over det igjen. Det fungerte kjempefint. (Kan forklare dette bedre om noen trenger det).
 Luen sitter kjempegodt på hodet og er veldig elastisk. De første to maskene er strikket med dobbel tråd og det trodde jeg ville bli både klumpete og slaskete, men det fungerer supert. Blir bare litt ekstra "hold" i nedre kant.
Luen er strikket med Schachenmayr "Villmark" fra Idena, og pinne 4.
 Jeg har tilbragt dagen på sykehuset i dag. Som tidligere nevnt må en ha god tid når en er der, så jeg hadde selvsagt strikketøyet med. Men luen var over halvferdig før jeg kom dit, så den ble ferdig i god tid før jeg så snurten av en lege.. Da var det bare å prise seg lykkelig over at jeg hadde mer garn igjen slik at jeg kunne finne på noe annet. Dermed ble 4 fisker ferdig innen jeg kunne forlate sykehuset for i dag. I morgen venter nok en sykehusdag. Infeksjonen rundt veneporten er visstnok ikke helt bra enda, så nå vil de ta den ut. I mellomtiden blir det lagt inn et tynt kateter ved halsen på motsatt side slik at jeg kan få kur som planlagt på onsdag. Det blir nok en lang dag med mye venting i morgen også er jeg forespeilet, så gjett hvem som må en tur i garnlageret i kveld...
 I helgen var vi på hytten igjen. Alltid deilig å komme dit. Lørdag reiste vi en tur til Leirvik. Der gikk vi oss en flott tur med hundene før det ble litt handling. Min kjære fant to strikkebøker han mente jeg sikkert kunne ha glede av. Snille mannen min det.. Denne første boken var virkelig flott med mange fristende mønstre. Blir nok strikket endel herfra med tiden. Er du tilhenger av å hekle votter/vanter må dette være boken for deg. Mange heklemønstre også nemlig.
Dette var også en fin bok med masse inspirasjon. Den inneholder mange mønstre på "småstrikk" av mange slag. Gleder meg til å ta denne i bruk også.
Da vi kom hjem fra turen satte jeg meg ut i solen og bare koste meg med disse bøkene en hel time. Snakk om kosestund. Stille og fredelig, akkurat passe varmt, hundene tuslet rundt meg og trærne suste så stille i brisen.

søndag, august 12, 2012

Dorthe-genseren er ferdig.

Dorthe-genseren er ferdig. Det tok akkurat en uke å strikke den. Riktignok monterte jeg den ikke før dagen etter da, men lørdag var den altså ferdig. Veldig enkelt med montering når en har strikket delene frem og tilbake. Det tok ikke lange tiden å sy delene sammen. Genseren er temmelig vid, men det går helt greit. Dette skal være en kosegenser spesielt når kroppen er iskald etter tøffe omganger med cellegift.
Det er mulig jeg strikker en kant rundt halsen. Synes den ble ganske vid.
Forøvrig er genseren strikket etter oppskriften, bortsettfra at jeg strikket den med noe færre masker på bolen.  
Gleder meg til å krype inni denne utover høsten og vinteren. Det er mulig det blir flere av denne, men først står litt annet på planen. For øyeblikket er det neste rettstrikk-prosjekt som står for tur. Nemlig en lue. Bilder når den er ferdig..

fredag, august 10, 2012

Aktive dager både inne og ute.


 Her går dagene fort. De fylles med vanlige aktiviteter som hus og hjem, men også håndarbeid. For øyeblikket syr jeg nye gardiner til minstemann. Han er stor tilhenger av Manchester United så nå blir de blå Cars-gardinene byttet ut med røde og sorte ManU gardiner. Stoffet har mønsteret på tvers av lengden så med en stoffbrdde blir gardinene bare 150cm lange. Dette blir for kort i forhold til vinduene så jeg må skjøte med sort stoff. Det gjør ikke noe igrunnen for jeg forer gardinene med sort uansett for å få de lystette. Satser på at det er nok stoff til en pute og noe annet lite også, men det får tiden vise. Bilder kommer senere.
Dorthe-genseren vokser stadig. Nå er det bare siste halvdel av forstykket igjen..

En annen ting som gjør dagene aktive og gode, er bærplukking i hagen. Vi planter noen få busker med bringebær for et par år siden, og i år har de virkelig båret rikelig med bær. Vet ikke hvor mange kilo vi har plukket inn, men det meste er blitt rørt og har havnet i frysen. Jaja, utenom alt det vi har kost oss med på brødskivene da..
 Buskene bærer rikelig så her er det bare å finne bøtte eller skål og plukke.
 En annen som koser seg med bringebærene er Millie. Hun spiser galant fra skålen vi plukker, men heldigvis forsyner hun seg fra buskene også. Det er ikke de store mengdene hun spiser da, men det er litt morsomt når hun står og sikter seg ut et bær eller to.
Rips har vi også plukket. Der er det faktisk minstemann som har vært den flinkeste. Han plukker med hams og så fryser vi de. Når vi har fått inn alle bærene koker jeg saft av de, men det er greit å vente til alle bærene er plukket inn. Da blander jeg ripsen med solbær. Det gir en herlig smak. Det tar sin tid å koke saft "på gamlemåten", men det er absolutt den beste saften etter vår mening.

torsdag, august 09, 2012

Hjemmebakt brød.

 Dette er en forholdsvis liten oppskrift, så det går kjapt.

5dl melk eller vann
0,5dl olje
1ss mørk sirup
1dl solsikkekjerner
2ss linfrø
1 egg
1ts salt
1 pose tørrgjær/evt 50g gjær
Ca 450g grovbakstmel
Ca 500g hvetemel
Sesamfrø
 Melk eller vann varmes til fingervarmt (noe varmere om du bruker tørrgjær)
Ha olje, melk/vann, sirup, salt og frø + kjerner i bakebollen. Ha i melet, begge sorter, samt egget. La maskinen jobbe deigen sammen til en god deig. Det er en fordel om du lar maskinen jobbe deigen godt sammen, gjerne i 5 minutter.
Sett deigen til heving 30 - 40 minutter.
 Da er deigen blitt dobbel størrelse, minst. Kna deigen og form til brød som du enten setter direkte på en stekeplate, eller legger i brødformer. Hev deigen enda en gang, ca nye 30 - 40 minutter. Sett på ovnen.
 Stek brødene ved 200 - 220 grader i ca 40 minutter. Jeg formet bare to brød av deigen, men den kunne nok med fordel vært delt i tre.
La brødene hvile en stund mens du nyter herlig brødbakst-lukt i huset.
 Nyt brødet når det er lunkent, men dette smaker også godt neste dag...

søndag, august 05, 2012

Dorthe er med på hyttehelg.

 Vi har vært på hytten igjen i helgen. Ikke det at det var meldt spesielt fint vær eller noe slikt, men det er igrunnen alltid koselig å komme på hytten. Jeg hadde Dorthe-genseren med så dermed fikk jeg strikket litt mer på den. Pinne 7 og to tråder garn gjør at arbeidet vokser raskt. Her er jeg godt igang med det andre ermet. Nå i ettermiddag er ermet ferdig og bakstykket er såvidt på pinnene. Se så fint fargene på genseren passer til hyttefargen og omgivelsen forresten.
 Jeg er veldig fornøyd med fargevalget. På bildet her er nok fargene litt lysere enn i virkeligheten, og sjateringen i det flerfargede garnet forsvinner nesten.
Hei folkens. Her har dere meg igjen. Lenge siden jeg har vært innom og pratet med dere nå. Men jeg lever i beste velgående altså. Nå er jeg snart 10mnd og har det helt fint. For tiden er jeg litt opptatt av å passe eiendommen her. Jeg har oppdaget at naboene har noen dyr jeg ikke er helt fortrolig med. De er omtrent like stor som meg, og finnes ikke spor redd meg heller. De kommer ofte spankulerende rett gjennom hagen vår med halen rett til værs. Og løper jeg etter dem, sånn passe på avstand, så smetter de gjennom eller over gjerdet rett forran snuten på meg. Og sitter de der og ser på meg så bjeffer jeg høyt og farlig mens jeg piler bort til inngangsdøren vår. Ja ikke det at jeg er redd altså, bare sånn i tilfelle... De heter visst katter de der dyrene og samme gjør det. Bare de ikke terger meg så.. Som dere ser på bildet så er Zita og jeg akkurat like store nå. På bildet sitter jeg til venstre. Mor sier vi trenger et bad og en klipp så da er jeg nok litt mer fotogen neste gang vi treffes.

fredag, august 03, 2012

Helgekos i dobbel forstand.

Svake sjeler lar seg lett påvirke av andre... Det går en farsott over strikkeblogg-verden (hvertfall her i Norge da :) ) for tiden. Det er snakk om en stor og vamsete genser som Dorthe Skappelen hadde på seg en gang, og som hun har strikket selv. Genseren er igrunnen hverken spesielt fin eller kledelig, men du verden så fristende å krype inn i uansett.
 Og etter å ha motstått fristelsen sånn ca et sekund, så var mønster sjekket og garnlageret på loftet inspisert... Jeg hadde et mohairgarn som jeg kjøpte for flere år siden som passet i ønskelig farge. og ved å kombinere det med noe flerfarget Lanett, så ble det helt supert. Herlig og mykt, men også litt hold slik at genseren ikke blir så slimsete. Pinne nr 7 gjør at dette vokser fort.
Det er fredag og da er det godt med bakelukt i huset. I dag ble det ostehorn og rundstykker. Høyrearmen trenger å trenes opp tenker jeg, så da er det greit å trene på en slik matnyttig måte.
Ønsker alle som titter innom en riktig GOD HELG!

torsdag, august 02, 2012

Pulsvarmere med bestemorruter.

 Dette har jeg kost meg med de siste dagene. Veldig greie pulsvarmere som er koselige å lage.
 Egentlig skal alt hekles, men høyrearmen min er ikke så glad i å samarbeide med heklenålen så jeg valgte å strikke alt utenom "bestemorrutene". Arbeidet var ganske raskt og lett.
Likte godt knappene øverst. Det passet liksom så fint.
De er strikket og heklet i et garn som heter Bergen. Har brukt heklenål og strikkepinner nr 3.
 Mønsteret fant jeg i dette heftet. Det var et vedlegg i det siste "Simply knitting" som kom i posten forrige helg.
 Ellers går dagene bl.a med til bærplukking. Vi har ikke så mange bærbusker i hagen, men de vi har smaker herlig. Det er litt luksus å kunne gå ut i hagen og plukke med seg to - tre kilo med bær og så gå inn og røre det til herlig syltetøy. Her er det rørte jorbær til venstre, rørte bringebær med rips til høyre, og rørte bringebær bak. Hos oss er det rips/bringebær som er mest populært.

Ang betennelsen så har den visst ikke tenkt å gi seg med det første. Nå har legen doblet dosen med antibiotika (tåler ikke penecillin), så får vi håpe det gir seg etterhvert. Det er ikke spesielt vondt lengre, men ømt er det. Og selvsagt er det umulig å komble til en nål midt i dette krateret neste uke når jeg egentlig skal ha ny kur med cellegift. Er nok mulig at kuren blir utsatt en uke. Får se det an noen dager til.